Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Radio, someone still loves you!

Δανείστηκα τους στίχους των Queen από το πολυαγαπημένο μου "Radio Gaga" (κρίμα να μου θυμίζει τη Lady Gaga!) για να εκφράσω, τι άλλο; Την αγάπη μου για το ραδιόφωνο! Και δε μιλάμε για απλή αγάπη, μιλάμε για όνειρο ζωής (η φωνή μου με προβληματίζει είν' η αλήθεια, αλλά δε βαριέσαι!).

Είτε αναλογικό, είτε ψηφιακό, η μαγεία του ραδιοφώνου παραμένει ίδια. Πολλοί πίστευαν ότι το Ίντερνετ και κυρίως το Youtube, που φέρνουν τη μουσική σε "απόσταση αναπνοής" με τον χρήστη, θα οδηγούσαν το ραδιόφωνο στον αφανισμό. Όμως απ' ότι φαίνεται το ραδιόφωνο ποτέ δεν πεθαίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά (η Ελλάδα πάλι, παίζεται)! Τι είναι αυτό που κάνει το ραδιόφωνο μαγικό; Νομίζω ότι είναι το αναπάντεχό του, η αγωνία του επόμενου κομματιού και η επικοινωνία με τον/την παραγωγό με τη βελούδινη φωνή (!), αναπόσπαστα κομμάτια της κάθε ραδιοφωνικής εκπομπής.

Κι όσο λαμβάνει αγάπη από το κοινό, εκείνο εξελίσσεται. Εν αρχή ην το αναλογικό. Προνόμιο κυρίως τον δημοσιογράφων, προσβάσιμο μόνο από ραδιοφωνικές συσκευές, με περιορισμένη εμβέλεια και παράσιτα. Κι ύστερα ήρθε το Ίντερνετ. Και το Ίντερνετ φέρνει μαζί του το streaming. Και σχεδόν όλοι οι ήδη υπάρχοντες σταθμοί γίνονται ψηφιακοί και ακούγονται παντού, αψεγάδιαστοι. Αρκεί μια σύνδεση στο Ίντερνετ. Το προνόμιο των δημοσιογράφων παύει να υπάρχει. Ο καθένας πλέον με λίγο κόπο, λίγα χρήματα, λίγη γραφειοκρατία και πολλή όρεξη, μπορεί να στήσει ακόμη και στο σπίτι του τον δικό του σταθμό. Γίνεται πιο εύκολο; Κι όμως, μια καινοτομία κάνει τo ραδιόφωνο, παιχνιδάκι. Κι έτσι από το web radio, φτάνουμε στο social web radio!

Aκούς social και σου έρχονται στο μυαλό τα social networks (Facebook, Twitter, MySpace κ.λπ.); Ε, δεν πέφτεις και πολύ έξω! Πρόκειται για το Radiojar, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στον χρήστη να γίνει ραδιοφωνικός παραγωγός και να εκπέμψει παγκοσμίως μέσα σε λίγα λεπτά, χωρίς καν να χρειαστεί να κατεβάσει κάποιο πρόγραμμαα. Όλα γίνονται μέσα από τον browser. Μια δοκιμαστική εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στο Facebook, προσφέρει όμως μόνο 15 λεπτά εκπομπής. Οι δημιουργοί έχουν ανακοινώσει ότι γύρω στα μέσα του Οκτώβρη, θα κυκλοφορήσει επίσημα μία πρώτη έκδοση του προγράμματος. Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να μπεις στην ιστοσελίδα του Radiojar εδώ και να μοιραστείς τις μουσικές σου, τα νέα σου και τις ιδέες σου με όλο τον κόσμο! Τι πιο ωραίο απ' αυτό;


Queen - Radio Gaga

1 σχόλιο:

  1. Εγώ έχω κολλήσει την βελόνα στο 89 Rainbow. Στο ιντερνετ ακούω και http://trifilo.gr και www.rockharadio.com Μεγάλωσα ακούγοντας μουσική από το ραδιόφωνο , πέρασα εφηβικά χρόνια κάνοντας εκπομπή σε τοπικό, κουβαλώντας πάντα μαζί μου όσο βινυλιο είχα και συνεχίζω να ακούω ράδιο όπως κι αν εξελίσσεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή